Verksamhet
Växtodling
Hjularöds 550 hektar åkermark bedriver ett modernt lantbruk i balans med naturen för produktion av brödspannmål, oljeväxter och gräsfröer, där en större del går till fodertillverkning för den egna grisproduktionen. Brödspanmålen går i huvudsak till kvarnindustrin där bröd, knäckebröd och pasta produceras. Oljeväxterna processas till bla matolja och proteinfoder. Gräsfrön odlas för att senare användas vid produktion av nyodling av vallgrödor, bl.a. används våra kvalitétsgrödor i Svalöv/Weibulls sortiment.
EU - Unga Jordbrukare
Vi har fått en möjlighet att med EU-medel kunna utveckla och vidareförädla Hjularöd genom att se till att vi blir mer miljömedvetna, få mina anställda att känna sig mer delaktiga i arbetet för att utveckla ett modernt jordbruk.
Nuvarande verksamhet
Hjularöds Gods är i dagsläget verksamt inom tre huvudområden. Växtodling där bedriver vi ett konventionellt jordbruk med inriktning mot frö och vallodlingar. Vi odlar även vanlig spannmål så som vete, korn, havre och raps. Vi har ca 600ha under egen plog. Skogsproduktion där vi har 650ha skog som vi förvaltar. Fördelningen är 60% ädellöv och 30% gran samt 10% energiskog/poppel. Svinproduktion denna del är för närvarande utarrenderad där arrendatorn har 600 suggor och bedriver uppfödning av smågrisar till tre månaders ålder.
Varför vi vill genomföra etableringen
Vi vill utveckla och vidareförädla gården genom att se till att vi blir mer miljömedvetna, få våra anställda att känna sig delaktiga i arbetet för att utveckla ett modernt jordbruk. Där vi vill sänka vårt behov av fossil bränsle till 0 inom 10år. Vi ställer om för att minska vårt klimatavtryck som är viktigt framöver för att bli en modern lantbrukare. Vi kommer att bygga en ny tork som kommer att torka med jordvärme som är kopplad till våra solceller som genererar el vilket gör att vi kommer kunna torka ner vår spannmål helt med grön el.
Hur vi ska utveckla företaget så det blir mer miljömässigt och effektivt?
Vi har streamlineat hela processen med dokumentation och försöker hålla så mycket som möjligt på datorer och skriver bara ut det som vi måste ha för journalföring. Vi tar numera ej emot fakturor i pappersformat utan allt ska vara PDF. Vi har även bytt ut vår topdown till en swift för att grundare kunna bearbeta jorden och behöver då inte ha samma dragkraftsbehov vilket har resulterat i att vi har kunnat byta ner i traktorkraft från 360 hk till 280 hk, där ser vi en enorm besparing i diesel vilket vi är glada för. Sen har vi under året bytt ut all belysning på gården till LED vilket gjort att vi sparat flera tusen KW i minskad energianvändning. Vi kommer att bygga en ny tork som kommer att torka med jordvärme som är kopplad till våra solceller som genererar el vilket gör att vi kommer kunna torka ner vår spannmål helt med grön el.
Skogsbruk
Vårt skogbruk på 570 hektar innehåller bla. naturreservat, dammar och vilt. Det satsas aktivt på natur- och viltvård till förmån för en rik och varierande fauna. I skogarna frodas växter och djur; såsom rådjur, dov-, kronhjort och vildsvin. De senare åren har dammar, skyddsplanteringar och våtmarker skapats för att gynna ett rikt fågelliv. Årlig avverkning av lövskog (bok och ask), samt barrskog (gran och lärk) sker balanserat, d v s den volym vi strävar efter att avverka varje år, ligger kring tillväxten. På detta sätt säkerställs ett uthålligt skogsbruk, där uttaget inte överstiger tillväxten och föryngring säkerställer skogsförnyelsen för framtida generationer. 1999 drabbades Hjularöd av omfattande stormskador där ca 16500 kubikmeter skog blåste ner, som sedan dess har återplanterats.
Fastigheter
Med ett gods följer som regel ett stort antal byggnader och Hjularöd är inget undantag. Sammanlagt har vi drygt 15 bostäder för uthyrning av olika slag, som förvaltas och underhålls med hög standard. Alla dessa ligger i naturskönt läge med anslutning till skog och djurliv. Alla fastigheter ligger med närhet (30-40min) till Lund-Malmö.
Djurproduktion
Vår grisproduktionen är utarrendera och består av 600 suggor delintegrerat, vilket betyder att vi inte föder upp alla smågrisar till gödgrisar utan en del av smågrisar går till andra gödgrisuppfödare.
Var tredje vecka grisar 80 stycken suggor och de får i genomsnitt 11 små kultingar. Småkultingarna bor med sin mamma i en grisningsavdelning tills de blir cirka 5 veckor gamla, därefter flyttas smågrisarna till en tillväxtavdelning. I tillväxtavdelningen bor de i ca 7 veckor sedan flyttas det till gödgrisavdelningarna. Mammorna flyttar till en betäckningsavdelning, där de semineras/betäcks igen och blir dräktiga. Vi levererar sedan våra grisar till Slakteriet. För att skapa en så miljövänlig produktion som möjligt, odlar och producerar vi vårt eget foder och återför gödslen till åkrarna.